Toggle navigation
Wielka Lipa
Strona główna
Karta dań
Z życia Karczmy
Galeria
Imprezy okolicznościowe
Kontakt
Karta dań
DLA PACHOLĄT (dla dzieci)
-Kaftaniki kurze z cepami (polędwiczka z kury w płatkach kukurydzianych, frytki (26zł)
-Pulpeciki z ziemniaczkami i marchewką z jabłkiem (27zł)
SZEF KUCHNI POLECA
-Grillowane żeberka w sosie BBQ na bazie whisky, pieczone ziemniaczki, sałatka (39zł)
-Burger wołowy podany z frytkami i nachosami (39)
-Policzki wołowe w sosie śmietanowo chrzanowym, kopytka opiekane, buraczki zasma (61zł)
DZICZYZNA Z KLUCZA KURPIOWSKIEGO
-Filet z jelenia w śmietanie (57zł)
PODOBIADEK NA ZIMNO
-Śledź w winie (19zł)
-Śledź w ciamarze (oleju) (18zł)
-Śledź w śmietanie (19zł)
-Sałatka z kurczaka w sosie mohito (25zł)
-Tatar z polędwicy wołowej (36zł)
-Smalec domowy z chlebem (11zł)
-Sałatka z wędzonym tofu i karmelizowaną gruszką (25zł)
PODOBIADEK NA GORĄCO
-Krasine pierogi ręcznie ogniatane: (z mięsem, z kapustą i grzybami, ze szpinaki (25zł)
-Racuchy (placki ziemniaczane) (21zł)
-Jajecznica po kurpiowsku (18zł)
PODOBIADEK NA GORĄCO DLA JAROSZA
-Miśnik jaroszego (jaja sadzone na warzywach, ziemniaki, dodatki) (28zł)
-Placek pośny (placek ziemniaczany z kapustą, dodatki) (29zł)
JEDEN NIE PRZEJE, A DWÓCH SIĘ NAJE
-Prażonka z kociołka (48zł)
-Deska z grilla ( z własnych wyrobów) (61zł)
ZUPY Z GRAPY
-Lipny żur (17zł)
-Zupa sitarzowa (grzybowa) (16zł)
-Rosół z makaronem (14zł)
-Flaki wołowe (17zł)
-Pomidorowa (14zł)
ZAJADKA
-Zapaśny fartuch Marysi (placek ziemniaczany z gulaszem i dodatkami) (35zł)
-Sztuka mięsa wołowego w sosie chrzanowym,kluski śląskie,buraki zasmażane (57zł)
-Wyplataniec Kurpianki (karkówka z kapustą zasmażaną) (32zł)
-Golonecka w porteckach (39zł)
-Kotlet markowy (schabowy z kapustą zasmażaną) (32zł)
Polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem z sosem borowikowym i warzywami gotowanym (37zł)
-Kacza noga prawa (w sosie jabłkowym z żurawiną, kopytkami i buraczkami) (43zł)
-Cyce kurczaka (pierś szprycowana serem podana ze szpinakiem i pajdą chleba ) (35zł)
-Lipne Fuczki (35zł)
-Stek z polędwicy wołowej podany z sosem z zielonego pieprzu, frytkami z batatów (90zł)
RYBY SMAŻONE
-Sandacz (36zł)
-Sandacz w (śmietanie, sosie grzybowym, pomidorach) (39zł)
-Okonki na bukiecie sałat (37zł)
-Pstrąg (35zł)
RYBY Z GRILLA
-Sandacz (36zł)
-Pstrąg (35zł)
RYBY Z PIECA
-Sandacz(zapiekany z grzybami i cebulką w sosie pomidorowym (41zł)
RYBY NA PARZE Z WARZYWAMI
-Sandacz (39zł)
-Pstrąg (38zł)
DODATKI
-Kartofle z wody cerpane (8zł)
-Kartofle tłuczone ze skawrkami (9zł)
-Kartofle w kaftanie starosty (opiekane) (8zł)
-Kurpiowske cepy (frytki) (8zł)
-Kopytka (8zł)
-Ryż (8zł)
-Kluski śląskie (8zł)
-Chleb z pieca (6zł)
-Frytki z batatów (11zł)
NOWALIJKI
-Konwasik z warzywami (warzywa gotowane) (8zł)
-Śkopek zieleniny (zestaw surówek) (9zł)
-Kapucha smażona (8zł)
-Buraki smażone (8zł)
DLA ŁASUCHÓW
-Ćtery prawdy (pierogi z jagodami) (25zł)
-Dzikie jabłuśko (szarlotka na gorąco z lodami) (18zł)
-Buśki z twarogiem (naleśniki z serem i dodatkami) (17zł)
-Zimne maliny druhny Maryny (lody z gorącymi malinami) (17zł)
-Rolada bezowa z owocami (17zł)